Buszos utazásra vonatkozó szabályozások

 

Az autóbusz bérlésénél, illetve az út tervezésekor kérjük figyelembe venni a KRESZ-re, illetve az autóbuszvezetők vezetési és pihenési idejére vonatkozó jogszabályokat:

A KRESZ értelmében Magyarországon 3,5 t feletti autóbusszal a legnagyobb megengedett sebesség:

  • lakott területen belül: 50km/h
  • lakott területen kívül: 70 km/h
  • autópályán: 80 km/h vagy külön engedéllyel: 100 km/h.

Autóbuszvezetőkre vonatkozó jogszabályok:

Napi vezetési idő: A napi vezetési idő maximuma 9 óra, amit kétszer egy héten (hétfőn 0 órától vasárnap 24 óráig terjedő időszakban) fel lehet emelni maximum 10 órára. A napi vezetési időket két, legalább 9 órás pihenőidővel (napi vagy heti) közötti időszakban kell nézni. Bármely 9 óra feletti vezetés (például 9 óra 5 perc) kihasználja a felemelt napi vezetési idő lehetőségét.

A munkaidő kezdetét és végét az autóbusz telephelyéről való elindulásától és oda visszaérkezéséig kell számolni!

Napi pihenő: Műszakkezdéstől számított 24 órán belül napi pihenőt kell tartani, amely lehet rendszeres (minimum 11 órás) vagy csökkentett (kevesebb mint 11 óra, de legalább 9 óra). A rendszeres pihenőt két részletben is meg lehet tartani egy 3 órás és egy 9 órás pihenő formájában. Nemzetközi utak esetében, négykezes járat esetén a 24 órás időszak 30 órásra bővül, ezen belül kell egy legalább 9 órás pihenőt tartania mindkét sofőrnek.

Szünetek: Maximum 4,5 óra vezetési idő után 45 perc egybefüggő szünetet kell tartani, amit ki lehet váltani egy minimum 15 perces és egy ezt követő minimum 30 perces szünettel.

Amennyiben a tervezett utazás előreláthatólag egy sofőrrel – ezen jogszabályokat figyelembe véve – nem teljesíthetőek, úgy pótsofőrre van szükség, amelynek díja a bérlőt terheli.

 

Az autóbusz vezetőjére vonatkozó előírásokat az Aetr. szabályozza.